Goedendag lieve mensen,

Nog een paar dagen en dan is het weer Kerst. Dagen die voor iedereen zo z’n betekenis hebben.

De één viert het als een alternatieve sinterklaas en dan wordt het santa claus Een ander gaat alleen of met zijn gezin of vrienden naar de wintersport. Lekker skiën en midwinter- bruin worden. Een derde zoekt juist de zon op. En de meerderheid blijft gewoon thuis. Lekker bij de kerstboom.

Heel veel mensen gedenken ook de geboorte van Jezus Christus. Want voor de Christenen is het kerstfeest een hoogtepunt in het kerkelijk jaar. Een soort van verjaardag. Want het is dan ruim tweeduizend jaar geleden dat Jezus op aarde kwam, als gewoon klein kindje van vlees en bloed, maar met de Geest van God in zich. Gestuurd door Zijn Vader om veel, heel veel mensen te bekeren (letterlijk om te keren) en om de totaal afgeloten weg voor mensen naar de Vader weer begaanbaar te maken. Niet door deze opnieuw te bestraten maar door tussen de mensen en de Vader in te gaan staan. En zo gedenken we met het kerstfeest de dag waarop Christus geboren werd met maar één doel. En dat was om na zijn voorbeeldig leven weer te sterven. Drieëndertig jaar later. Niet gewoon sterven. Nee. Te sterven als een totaal onschuldig iemand. Een zondaar die niets had misdaan maar die daardoor wel de weg naar de Vader voor ons weer opnieuw opende. Hij nam al onze zonden op zich om daarmee de mensen een schone lei te geven. En de mogelijkheid om te vergeven en om te worden vergeven. Iedere dag is een nieuwe dag. Een dag die je werkelijk weer als nieuw mag invullen wanneer je eventuele misstappen, of ze nu klein of groot zijn geweest, bij Jezus hebt gebracht en er vergeving voor hebt gevraagd.

Mensen vergeven niet zo snel. Jaren kan oud kwaad blijven doorsudderen. Maar bij God gaat de zwarte bladzijde of misschien wel het zwarte hoofdstuk er uit. Direct en definitief. En ken jij Jezus nog niet? We hebben voor het nieuwe jaar toch altijd goede voornemens? Neem je dan eens voor om Hem te leren kennen! Het is de moeite waard. Wij wensen u prettige kerstdagen en een heel goed 2012.

Dick Krabbendam (voorzitter SNR)

Voedselactie 2011

De voedselactie tussen 13 en 17 december j.l. heeft bijna tweeduizend kilo aan voedsel opgebracht.

Bij de plaatselijke supermarkten in Den Oever en Hippolytushoef was sprake van een grote mate van betrokkenheid. Vrijwilligers van de SNR waren er twee dagen actief om het winkelend publiek te vragen van een speciaal opgestelde lijst één of meerdere boodschappen mee te nemen. In totaal leverde dat zo’n vijftienhonderd kilo aan lang bewaarbaar voedsel op.

V.l.n.r. Coby Doves, Liviu Tudosie en José Krabbendam

Daarnaast is er door de scholen de Peppel uit Middenmeer en Om de Oost uit Den Oever ook ruim driehonderd kilo ingezameld aan conserven, macaroni en tandpasta en zeep etc. ingezameld. Het overige voedsel werd spontaan bij de SNR gebracht.

Dit jaar vroegen we ook om spaarlampen. Speciaal om de elektriciteitsrekening ter plaatse van mensen die elektriciteit hebben naar beneden te brengen. (Er zijn ook huizen waar ze überhaupt geen elektriciteit hebben).

Ook is er nog een bedrag van meer dan zevenhonderd euro binnengekomen voor transportkosten en aanvulling ter plaatse van het voedsel.

School Om de Oost in Den Oever

School de Peppel uit Middenmeer

Transport

Zaterdagmiddag 10 december liep de actie af en nog dezelfde avond werd alles naar Zevenhuizen bij Rotterdam gebracht waar twee vrachtwagenchauffeurs van de Stichting Hulpverlening door Christenen in Roemenië (HCR) een plaats hadden gereserveerd in hun vrachtauto. De volgende nacht vertrok zij, ook vrijwillig, naar Roemenië.

Afgelopen dinsdag is de lading aangekomen, samen met een gift van duizend kilo aardappels. Het voedsel is uitgeladen bij de stichting Veritas in Sighisoara, die meer dan driehonderd van de allerarmste families ter plaatse begeleidt. Zij dragen zorg voor de eerlijke verdeling van het voedsel voor de families maar ook onder bejaarden en alleenstaanden.

De aardappels zijn naar Onesti gegaan, waar Saskia Verdoes ze verdeeld onder de bejaardentehuizen.

Het voedsel bij Veritas gearriveerd.

Links de aardappelen voor Saskia in Onesti

Op dit moment is er nog een adventsactie aan de gang op de school “de Wegwijzer” in Opperdoes. Zo snel mogelijk zal ook dit eten samen met nog eens een ton aardappels en een ton uien verstuurd worden. Momenteel vriest het ’s nachts rond 8 graden en overdag is het rond het vriespunt met af en toe sneeuw. Hoe het verloop van de winter verder gaat worden is nog niet voorspelbaar maar één ding is zeker. De hulp bij de arme gezinnen is heel welkom en ook heel erg noodzakelijk.

Iedereen bedankt

De SNR wil langs deze weg iedereen bedanken die voedsel of geld heeft gegeven maar ook de vrijwilligers die hebben meegeholpen en ook nu nog mee helpen van deze kerstactie/ winteractie opnieuw een succes te maken. Wij hopen en geloven dat we de allerarmsten hiermee in een deel van Roemenië weer wat hoop en licht hebben kunnen geven in deze donkere dagen op een betere toekomst.

Opnieuw bezoek Liviu Tudosie

Op vrijdag 9 december j.l. hebben we Liviu voor de tweede keer mogen verwelkomen in Nederland en in ons huis. Halverwege de middag landde hij in Dortmund in Duitsland nadat hij twee uur daarvoor in Cluj Napoca was opgestegen. Direct reden we naar Wapenveld, waar we werden onthaald op een heerlijke maaltijd.

De reden dat Liviu naar Nederland was gekomen was vooral om “het vuurtje warm te houden” bij de tieners van de Protestantse gemeente die komende zomer met een groot aantal naar Roemenië gaan. Al is het dan vakantietijd, zij komen niet om te luieren maar zullen meehelpen, samen met Roemeense leeftijdgenoten bij het helemaal opknappen en inrichten van de accommodatie, speciaal voor de tieners van stichting Veritas.

Bij de presentatie was de belangstelling groot. Vooral voor het levensverhaal van Liviu zelf. Dit verhaal staat min of meer symbool voor waar de huidige tieners mee te maken hebben. Liviu kan zich dan ook goed inleven in de gevoelens van deze leeftijdsgroep en heeft veel vat op ze. Dank zij het enthousiasme dat Liviu liet zien blijft ook het enthousiasme van de Wapenveldse groep heel groot.

De tieners van Wapenveld, samen met Liviu.

Boeiende presentatie

Na de presentatie vertrokken we naar Hippolytushoef waar we rond 23.30 arriveerden. De volgende dag, zaterdag, was het weer op tijd opstaan, want op Wieringen waren de acties aan de gang bij de supermarkten. ’s Middags stonden Liviu en Dick samen drie uur in de supermarkt van Den Oever. Om 17 uur werd de actie beëindigd en werd het eten verdeeld tussen de camper van de SNR en de bus van Chris Jonker. Hierna werd er koers gezet naar Zevenhuizen bij Rotterdam. Daar werd alles overgeladen in een vrachtwagen. Alles? Nee. Helaas moesten de aardappelen en een deel van de lading noodgedwongen door ruimte gebrek weer terug. In een later stadium, wanneer alle acties zijn beëindigd, wordt dit alsnog naar Roemenië gebracht samen met duizend kilo uien. Het was al ver voorbij middernacht voor we weer terug waren op het mooie Wieringen.

De volgende dag, zondag, zijn we naar de kerk geweest. Na de dienst werd Liviu uitgenodigd bij Joost en Marjan Zijderlaan, waarmee we de winter ervoor naar Roemenië waren geweest om daar met 14 mensen te dienen rond de kerstdagen. ’s Avonds zijn we met z’n allen uit eten geweest wat heel gezellig was. Op maandag hebben we in de ochtend een gebedswandeling in het bos gemaakt waarna we bij diverse mensen spullen op haalden en zijn we naar de loods geweest. Ook hebben we meerdere mensen ontmoet die al eerder in Roemenië waren geweest.

Op dinsdag vertrokken we op tijd om met de trein naar Eindhoven te gaan, vanwaar een vliegtuig van Wizzair Liviu terug zou brengen naar Roemenië, naar Boekarest. Door vertraging van het vliegtuig miste Liviu op 10 minuten de laatste trein naar Sighisoara en kon hij de hele nacht op het station van Boekarest wachten op de ochtendtrein. I.p.v. om 12 uur ’s avonds arriveerde hij nu om 12 uur de volgende dag in Sighisoara. Einde van een zeer gezegende reis. Het is overduidelijk dat Veritas en Stichting Netwerk Roemenië in de toekomst heel veel voor elkaar kunnen betekenen.. Wat echter alleen kan wanneer God dat wil bekrachtigen.

Wol-loket

Misschien het u wel eens gehoord van het zout-loket. Wanneer in de winter het strooizout op dreigt te raken leveren de gemeenten hun restanten in bij het “zoutloket” van Rijkswaterstaat, waarna het herverdeeld wordt om de meest cruciale wegen sneeuwvrij te houden.

Wij hebben als SNR hier een variant voor bedacht. Niet voor zout maar voor wol. Want wat is het geval. Er zijn nogal wat dames van uiteenlopende leeftijd, die veel tijd besteden aan het breien van kleren voor de kinderen in Roemenië. Met name truien, sjaals en sokken worden driftig in elkaar gezet en dat vinden wij geweldig. Met deze kleding zijn we altijd heel zuinig en we dragen er extra zorg aan om de kleding daadwerkelijk in Roemenië te krijgen. Het gaat meestal persoonlijk met ons mee.

Maar weet u ook dat het soms heel moeilijk is voor onze trouwe breisters om aan voldoende wol te komen?

Ons toekomstig “wol-loket”?

Daarom het “wol-loket”. Een oproep aan hen, die wellicht ook in het verleden hebben gebreid maar deze hobby hebben opgegeven. Heeft u nog wol werkloos thuis liggen? En wilt u van de wol af of er een breister mee verrassen? Neem dan contact met ons op en wij zorgen ervoor dat de wol wisselt van eigenaar en op termijn een kind warm kan houden om de oh zo koude Roemeense winter(s) kansrijk door te komen. En bent u juist op zoek naar wol? Dan hopen wij binnen korte tijd aan deze vraag te voldoen.

Vind u het leuk om de “wol- loket” te beheren? Neem ook dan gerust contact met ons op.

Reis Theo Daamen

Theo Daamen, in december 2009 voor de eerste keer mee geweest naar Roemenië, is daar op dit moment als ik goed heb geteld voor de zesde keer. De eerste keer ging hij mee om hulpgoederen en voedsel te brengen. Theo, tot dan toe (volgens eigen zeggen) een norse, saggerijnige man die doorlopend slecht in zijn vel zat, maakte de reis van zijn leven. Zijn bezoek aan Roemenië heeft letterlijk zijn leven op zijn kop gezet. Gevolg. Theo is veranderd. En niet zo’n klein beetje ook. Ik hoop dat hij zijn verhaal voor deze nieuwsbrief eens op papier wil zetten, want volgens mij moet iedereen dat weten.

In ieder geval. Theo is ook nu in Roemenië. Met een oldtimer- camper en een aanhanger, vol geladen met “schoenendozen” met cadeautjes. Afgelopen woensdag kwam hij aan en heeft de schoenendozen verdeeld onder de kinderen/ tieners van Veritas. Hieronder ziet u een paar foto’s van Theo zijn actie.

Wij wensen Theo verder een goed verblijf, fijne feestdagen in Roemenië en een behouden thuisreis.

schoenendozen worden uitgeladen

cadeau’s gegeven aan de tieners van Veritas

Bedankbrief voor computers

Uit Roemenië kregen we de volgende brief. Hieronder volgt de vertaling:

Veritas is een christelijke organisatie die op een positieve wijze probeert invloed te hebben in het leven van de mensen uit Sighisoara door dienstbaar te zijn aan de gemeenschap, een verscheidenheid aan educatieve programma’s aan te bieden en zich bezig te houden met interculturele uitwisselingen.

Veritas is gelegen in de historische stad Sighisoara in Transsylvanië. Al meer dan tien jaar bieden we sociale diensten en het onderwijsprogramma’s aan voor een brede laag van de lokale bevolking. Ons fundament is gelegen in de overtuiging dat alle mensen kinderen van God zijn zowel met gemeenschappelijke behoeften als ook individuele mogelijkheden. Veritas wil hierbij zich dienend opstellen door het aanbieden van diverse programma’s: Kleuterschool en “Kids Clubs” voor kansarme Roma (zigeuner) kinderen, bejaardenclubs en door bezoeken af te leggen bij aan huis gebonden ouderen.

Tevens houden ze zich bezig met mensen met gespecialiseerde zorg, Ook hebben ze een speciaal programma voor “huiselijke geweldsproblematiek”. Ook bieden ze educatieve diensten en maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast runnen ze een internationaal café.

Op IT-gebied is onze organisatie voorzien dankzij verschillende donaties uit het Engeland, Nederland, etc. Er is nog steeds een grote behoefte aan een goede en betrouwbare computers, printers en foto’s kopieer- machines in onze kantoren!

In ons programma voor tieners hebben we heel wat keren een laptop nodig samen met een videoprojector, maar helaas kunnen we daarin nog niet voorzien: We hebben meer dan vijf programma’s en we hebben één laptop en die wordt gebruikt door de dame van de boekhouding!

Nu is onze organisatie verhuisd naar een meer aangepast gebouw waar we betere vooruitzichten hebben op de uitvoer van onze programma’s. Met name voor de kids- club, het tieners programma en het “speciale behoeften” programma willen we een aantal computers en printers gaan gebruiken voor de deelnemers aan onze programma’s:

  • in hun vrije tijd en ook voor hun huiswerk;
  • het plan om computer les aan ze te gaan geven.

Met deze doelen willen we ze een veilige plek geven en tevens een toezien om het internet op een gezonde manier te gebruiken. En ook omdat het grootste deel van de kinderen / tieners thuis geen computer hebben, kunnen ze op het Family Center leren hoe een computer te gebruiken, het geldt voor heb maar voor hun ouders kan ditzelfde gelden.

We willen u bedanken voor uw giften en zijn heel nieuwsgierig waarmee u ons nog meer kunt helpen.

(naschrift redactie: computers zijn ingezameld door leerlingen van het Albeda- college in Rotterdam. Zie bijgevoegde foto) Zij hebben er een schoolproject van gemaakt. Bekijk hier hun website over dit project. Computers en laptoppen zijn en blijven welkom!)

Leerlingen van het Albeda- college overhandigen de computers.

Kleding heel welkom

Sinds jaren brengen we met grote regelmaat kleding naar Roemenië. Afgelopen oktober hebben er nog twee transporten plaats gevonden. Maar we willen ook graag kleding hebben om daar geld mee te genereren voor onze andere activiteiten en natuurlijk ook voor de transporten.

Voor kleding kunnen we n.l. een goede prijs krijgen. We hanteren een systeem waarbij u kunt aangeven wat er met de kleding moet/ mag gebeuren. U wilt dat het absoluut naar Roemenië gaat? Dan zetten we het direct apart voor transport.

Maar stel, het maakt u niet zo veel uit. Als het maar voor Roemenië wordt gebruikt? Dan zetten we het apart als reserve ofwel kleding achter de hand. Zo hebben we enige tijd geleden ruim duizend kilo geschonken aan Stichting Noodhulp Roemenië, die het direct naar Siret bracht, waar een waternoodramp had plaatsgevonden.

Maar wanneer onze voorraad te groot wordt, dan hebben we een dankbare afnemer in de vorm van het Leger des Heils via hun afdeling “ReShare”. Zij kopen een deel van de kleding over. ReShare gebruikt de kleding weer voor hun hulp en wij hebben een bedrag voor bijvoorbeeld transport van de overige kleding of kunnen het steken in projecten, rechtstreeks in Roemenië.

Wilt u dat het echt naar Roemenië gaat? Geef het aan op de zak(ken) of de doos of dozen. Heeft u kleding die u ons wilt doneren? …….Dat kan altijd!

We hebben wel graag dat u het brengt. Het liefst op werkdagen tussen 9 en 17 uur aan de Beltstraat nr. 14 in Hippolytushoef. En is er niemand thuis? U kunt het bijna altijd kwijt in onze schuur. En anders kunt u van te voren even bellen: 0857852674 of 0647052752.