Hoi iedereen

Hier weer een nieuwsbrief. Boordenvol met recente en komende activiteiten. Er is heel wat gebeurd de afgelopen periode. Daar was een bezoek van drie weken aan Roemenië, ontmoetingen in Roemenië met andere mensen van de SNR met een eigen missie. Er zijn goederen naar Roemenië gebracht. Ja, er is zelfs een volle trailer gebracht. Bestemd voor Veritas, de organisatie waar we een goede band mee hebben. Ook komen er op korte termijn een aantal andere activiteiten. Op zaterdag 19 november hebben we onze Najaarsmarkt. Opnieuw in de Ankerkerk in Hippolytushoef. Tussen 6 en 10 december zullen we weer voedsel inzamelen voor Roemenië. Ook zijn er opnieuw diverse schoolacties. In Middenmeer is men druk bezig op de basisscholen om een voedsel/ kerstactie op te zetten en wanneer ik juist ben geïnformeerd gebeurd dit ook in Den Oever. Verder zijn we nu al bezig met voorbereidingen voor komende zomer. Het plan is om met een grote groep tieners naar Roemenië te gaan waar zij een week gaan werken, samen met Roemeense tieners in een Family center en vervolgens hebben ze gezamenlijk een kamp waarbij ze zich op talloze manieren gaan bezig houden met het onderwerp “samenwerken”

Ook een werkweek van de hoogste klas van de Haagse school “de Einder” zal komende zomer gaan plaats vinden. Ook zit er een bijlage bij van een andere stichting, die voorheen ook de naam SNR droeg. Na hun fusie heten ze Jacob’s Well Noodhulp Roemenië. Het is een noodoproep voor een meisje dat zeer ernstig ziek is maar wel geholpen kan worden. Financieel is dit echter nog niet rond, vandaar dat zij ons gevraagd hebben om ook aandacht voor haar situatie te vragen. De hulpvraag is als bijlage meegestuurd. Kortom, de SNR is in beweging. Bovenstaande onderwerpen vind u uitgebreider terug in deze nieuwsbrief. Veel plezier met lezen.

Bezoek tussen 2 en 25 oktober j.l.

Zondagmorgen 2 oktober is het zover. De- overigens 38ste tocht voor mij naar Roemenië- wordt aangevangen. De dag ervoor heb ik nog samen met Sifra, m’n dochter, onze beide verjaardagen gevierd. Op 30 september is Sifra 15 geworden en op 14 oktober ga ik 58 worden. Heerlijk weer op 1 oktober, dus veel buiten zitten met de visite en vooral de laatste klusjes in en rondom het huis uitvoeren. Ofwel de halve dag op het dak om daar het schilderwerk af te maken en onderwijl beneden me de visite te praten. Aan het eind van de middag hebben we met een deel van de visite de camper en de aanhanger geladen. En toen was het enkel nog een kwestie van een goede nachtrust en vertrekken. Zondagochtend 8 uur afgesproken bij Mc. Donalds in Hoorn. Chris Jonker en Georgia arriveerden even later en met z’n drieën in twee wagens vertrekken we richting Roemenië. Na een nacht in de wagens op de Duits- Oostenrijkse grens te hebben geslapen komen we maandagavond aan in een dorpje dicht bij Arad in Roemenië. Hier overnachten we bij familie van Georgia . Weer een dag later gaan we op zoek naar een bedrijf dat de camper kan opknappen. We vinden wel een bedrijf maar de prijs is stukken hoger dan we in ons hoofd hebben. We houden het in beraad

Op dinsdag 4 oktober vertrekken we vanuit Arad naar Negreni waar op dat moment een week lang een grote openluchtmarkt wordt gehouden. Honderden handelaren zijn naar Negreni gekomen om o.a. antiek aan de man te brengen. Chris en Georgia zijn met name voor dit doel naar Roemenië gekomen, met in hun wagen de nodige hoeveelheid antiek. De markt is een geweldig spektakel en ik ben er anderhalve dag bij gebleven. Wie iets van wil zien kan hier naar een filmpje op het marktterrein kijken.

Donderdag 6 oktober kom ik, nadat Chris en Georgia in Negreni zijn achtergebleven, aan in Sighisoara. De temperatuur is overdag tot nu toe hoog, tegen de 30º maar ’s nachts vriest het al behoorlijk. In Sighisoara zoek ik als eerste contact met Liviu Tudosie . Liviu is verantwoordelijk voor de groep teenagers van Veritas, die het Family center bezoeken. Al vijf dagen heb ik een aanhanger achter mijn auto, gevuld met meubelen, twee koelkasten en veel kleding. Tijd om af te koppelen en de inhoud van de aanhanger samen met de lading uit de camper in onze opslag op te slaan. Diverse mensen nodigen me uit bij hun te komen logeren, maar ik wil graag een paar dagen onafhankelijk zijn om me te kunnen oriënteren en de impressie op Sighisoara te kunnen verfrissen. Dus zoek ik een rustig plekje op en slaap ik de nachten in mijn camper. Op donderdag ga ik met Virgil Stoica op onderzoek uit waar de camper die we voor de SNR gebruiken op een goede en voor ons ook goedkope manier kan worden opgeknapt. We vinden een adres, even buiten Medias. We spreken af dat ik zondagavond de auto kom brengen. Op vrijdag heb ik een heel fijn gesprek met Hans Pietzsch.

Jozsef Belsö

De zaterdag heb ik gereserveerd voor Jozsef Belsö in Balan. Balan op zich is 125 kilometer rijden, dwars door de Karpaten en de omgeving is ademloos mooi. Maar de situatie van Jozsef is minder mooi. Hij wordt al vanaf 1993, toen hij nog 12 was, gesponsord door eerst de kerk en nu de SNR. Afgelopen augustus ben ik bij hem geweest en zag dat hij opnieuw in kommer en kwel verkeerde. In zijn nog door de kerk in 1999 aangekochte appartement in Balan is het gas en het licht afgesloten. Hij vraagt op dat moment warme kleding voor de winter en die heb ik nu bij me. Onderweg heb ik in een winkel een voedselpakket voor hem samen gesteld en gelukkig vind ik hem thuis. Hij is blij- verrast me binnen zo’n korte tijd weer te zien en ook is hij erg blij met de kleding en het voedsel. Veel pasta- gerechten en een zak aardappelen heb ik erbij gedaan. Na een paar uurtjes vertrek ik weer, maar onderweg realiseer ik me dat hij nog steeds geen gas en licht heeft. Hoe moet hij ooit de paste of de aardappelen koken? Geld voor z’n gas en licht heb ik niet, maar wellicht is het mogelijk om een mobiel kooktoestel met gaspatronen uit Nederland te laten komen.

Na contact met Thomas (zie documentaire, verderop in deze brief) wordt dit in orde gebracht. En nu maar hopen dat de winter niet la te koud wordt. Want zonder kachel in Balan…..Persoonlijk moet ik er niet aan denken. Het was al donker toen ik voor de laatste keer na opnieuw de Karpaten te zijn doorgestoken, voor de laatste keer in de camper ging slapen.

Na de kerkdienst op zondagochtend, de 10de oktober, neem ik mijn intrek in deze kerk voor de komende veertien dagen. De eerste vier nachten slaap ik op een matras beneden in de kerk en de 10 dagen daarop kan ik boven slapen op een bank. Mijn dochter Sifra en vriendin Anna, die op donderdag met het vliegtuig vanuit Dortmund arriveren, nemen de benedenruimte in beslag. Zij gaan overigens de week daarop van alles ondernemen. Ze vinden aansluiting bij twee groepen Amerikanen waar ze samen mee de dorpen ingaan om o.a. de mensen in de dorpen te bemoedigen. Ook doen ze mee met een Amerikaanse groep Nazareners die bij Veritas stage lopen.

Op vrijdag 14 oktober woon ik een vergadering bij van Veritas. We bespreken over hoe de SNR in de toekomst kan helpen. Verder wordt er gesproken over de grote verhuizing. Het oude, huidige Veritas bevind zich in een aantal oude panden, direct in de binnen stad van Sighisoara. Het nieuwe Veritas is nu nog een kringloopwinkel met werkelijk een zee van ruimte en bijgebouwen, even buiten het centrum van de stad. De huidige kringloopwinkel heeft er baat bij om veel meer in de binnenstad te gaan zitten en Veritas heeft er veel meer baat bij om op het kringloopcomplex te gaan zitten, omdat men dan over veel meer ruimte kan gaan beschikken en omdat het geheel ook gerenoveerd kan worden. ’s Middags zijn we op het nieuwe complex en worden al meubelen die vanuit België zijn gedoneerd tijdelijk opgeslagen. De rest van deze dag is voor mij en Sifra en Anna, omdat ik met hun m’n verjaardag een beetje kan vieren. Ook het weekend is van ons.

Camper als nieuw

Op maandag 17 oktober reizen wij, de meiden en ik, met de trein af naar Medias. Daar worden we opgehaald door iemand die ons naar Moşna na brengt, waar de wagen totaal is gerestyled. Hij is op 7 november j.l. ook nog eens van het logo van de SNR voorzien en daarmee is het camperleed van afgelopen december hopelijk definitief afgesloten. De RDW heeft hem overigens in september opnieuw gekeurd en op het kentekenbewijs staat nu dat er maximaal 9 personen mee mogen worden vervoerd. Dus voor komende projecten in Roemenië kunnen complete teams meerijden. Met daarbij een trekhaak die 3000 kilo mag trekken willen we hem hier en in Roemenië heel functioneel in zetten. Overigens, het kan lucratief zijn om, wanneer je meegaat met een team je oude auto mee te nemen om en vervolgens de carrosserie helemaal op te laten knappen Je komt dan met een als nieuw uitziende auto terug.

Werkgroep verpleegkundigen

Ook in Sighisoara hadden we een ontmoeting met Willem Andrea en Marti Huigen. Beiden zijn actief binnen de in 2008 toegetreden werkgroep verpleegkundigen van het Waterland ziekenhuis in Purmerend. Zij hebben contacten met een oncologisch ziekenhuis in Brasov en doen aan uitwisseling van kennis en personeel. Willem en Marti kwamen juist terug uit Brasov. Na een fijn gesprek waarbij duidelijk werd dat het vertrouwen van de Roemeense collega- verpleegkundigen aan het groeien is, hebben we nog de stad Sighisoara bekeken. Hopelijk verteld Willem of Marti in een volgende nieuwsbrief iets van de ontwikkelingen binnen hun werkgroep.

Op zondag 23 oktober vertrekken we richting Nederland. Een dag later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Waarom dit uitstel kunt u lezen, verderop in deze nieuwsbrief onder “Documentaire”. Een dag later zijn we na 2000 kilometer rijden weer thuis.

Documentaire

Op dit moment zijn twee jonge mannen, te weten Thomas Bleijerveld en Wesley de Heer, bezig een documentaire te maken in Roemenië. Zij doen dit als schoolobject, want beiden zitten op de mediaschool in Leeuwarden. Thomas is vorig jaar twee keer mee geweest in een team, te weten het zomerteam en het najaar team. Hij raakte zo onder de indruk dat hij dus besloten heeft om samen met Wesley er een schoolproject van te maken. De documentaire maakt hij speciaal voor Stichting Noodhulp Roemenië (dus ook SNR) en Stichting Jacob’s Well. Beiden stichtingen zijn inmiddels samen gegaan onder de naam Stichting Jacob’s Well Noodhulp Roemenië. En als tweede voor onze eigen SNR, Stichting Netwerk Roemenië. Eind oktober zijn we even bij elkaar geweest in Roemenië. Eigenlijk zouden we elkaar langer zien, maar aan het begin van hun tocht werden ze geplaagd door autopech. In Roemenië zelf nota bene. Nu kunnen ze hun missie afmaken met een vervangende auto, maar daardoor hadden we maar weinig tijd. Een bezoek aan Sighisoara duurde nog geen 24 uur. Gelukkig konden we met z’n allen Szusza bezoeken en haar drie kinderen. Thomas had vorig jaar mee gebouwd aan haar huisje. Zowel Szusza als ook de drie kinderen vonden het geweldig dat ze Thomas weer zagen en ook Wesley viel goed bij hun in de smaak.

Wesley en Thomas maken een bijna huiveringwekkende tocht door Roemenië waarbij ze o.a. ook de in de riolen levende kinderen hebben gefilmd. Soms zijn het tweede en soms zelfs derde generatie kinderen, geboren uit ouders die zelf ook in het riool onder de grond zijn geboren. Ook op dit moment zijn ze nog in Roemenië. Rond 16 november zullen ze terug zijn in Nederland. Van hun ervaringen hoop ik dat ze ook een en ander willen schrijven via een volgende nieuwsbrief. Tot nu toe hebben ze vier foto’s vrij gegeven die op Facebook staan. Hieronder kunt u ze zien. Ze hebben het de naam gegeven: “Kijk verder dan” Foto’s uit Boekarest.

Kerstactie 2011

Al voor de zevende keer willen we een winter- voedselactie voor Roemenië organiseren. Tussen 6 en 10 december voert de SNR opnieuw actie op Wieringen en in de Wieringermeer. We zullen dat in de plaatselijke supermarkten op Wieringen te vinden zijn waar we “boodschappenlijstjes” mee zullen geven aan klanten, wat zij voor onze actie zouden kunnen meenemen.

Voor de Wieringermeer zoeken we nog een paar vrijwilligers die met elkaar één dag in een supermarkt willen staan.

De vraag om hulp, speciaal in de donkere periode midden in de winter is ook dit jaar weer toegenomen. We hebben een verzoek gekregen van een “blijf van m’n lijf- huis” in Tirgu Mures. Nu al moet men voor de bij hun vaak dronken en/of mishandelende mannen weggelopen vrouwen en hun kinderen eten bij elkaar zien te bedelen. In de winter wordt dat alleen nog maar moeilijker vandaar dat wij deze hulpvraag hebben gekregen.

Maar ook de euro- crisis, waar wij onze mond zo vol van hebben, heeft in landen als Roemenië en Bulgarije nog veel desastreuzere gevolgen. De steun die wij vorig jaar konden geven is men niet vergeten en is enorm gewaardeerd. Graag willen we ook dit jaar minstens een zelfde steun geven. Niet om onszelf in de picture te zetten, maar vooral omdat het enerzijds keihard noodzakelijk is en anderzijds om iets van onze liefde naar onze medemens te laten zien.

Het is ook mogelijk om, desnoods al vanaf nu, lang bewaarbaar voedsel bij ons te brengen. D.w.z. naar de Beltstraat 14 in Hippolytushoef. Even bellen van te voren kan handig zijn. Dat kan via nummer 0647052752. Dat zijn dus twee mogelijkheden. Supermarktactie of komen brengen. In Middenmeer worden er opnieuw acties georganiseerd op de “Brede school” Jolien Zwartveld en Tosca Tijsen zijn los van elkaar bezig met voorbereidingen hiervoor.

Maar……last but not least, er is ook nog een andere mogelijkheid. Want in principe hebben we heel veel aan geld. Waarom?

 • a. Voor de transportkosten om alles in Roemenië te krijgen en;
 • b. in Roemenië is op zich tegenwoordig ook alles wel te koop. Dus geld meenemen en ter plaatse inkopen doen en pakketten maken is rendabeler omdat we dan geen vrachtkosten hebben + dat we de Roemeense economie er ook nog mee steunen.

We laten de keuze aan u, maar als u spullen in natura geeft, hebben wij er natuurlijk geen bezwaar tegen dat u ons ook steunt met de transportkosten. U kunt ons steunen door een directe gift op de plaats waar we inzamelen maar u kunt ook een gift overmaken op ons rekeningnummer 1221.23.182 t.n.v. Stichting Netwerk Roemenië in Hippolytushoef. (Uw giften zijn overigens vrijwel altijd aftrekbaar van uw belasting)

Inleveradressen:

En wilt u iets brengen, dan kan dat op de volgende adressen:

 • In Den Oever bij de familie Harder, De Kule 52, tel. 0227512007
 • In Hippolytushoef bij familie Krabbendam, Beltstraat 14, tel. 0647052752
 • In Westerland familie ten Hove, Westerlanderweg 60, tel. 0227511777.
 • In Middenmeer bij Ferrie van Schaik en Jolien Zwartveld, Beukenlaan 46, tel. 0614664
 • In Wieringerwerf bij de familie van Assen, Prof. G. Molierestraat 9, tel. 0227601681

Belt U even van te voren. Dan staat u niet voor dichte deur.

En wat willen we graag brengen:

 • droge soepen
 • droge kruidenmixen
 • theebiscuit
 • limonadesiroop
 • zonnebloemolie
 • groenten, zowel gedroogd als conserven
 • witte of bruine bonen
 • vruchten in blik
 • rijst
 • cacao
 • suiker
 • koffie en/of thee
 • chocopasta
 • jam
 • kaarsen
 • zeep
 • shampoo
 • tandenborstels en tandpasta
 • iets extra lekkers (snoepjes)
 • vlees in blik (alleen geconserveerd vlees mag ingevoerd worden)
 • speelgoedje
 • nieuw dit jaar: Spaarlamp(en)!

U hoeft zich niet verplicht te voelen om een heel pakket samen te stellen. U kunt één of een paar producten uit de lijst hierboven kiezen.